Фердинанд V Добрий - останній чеський король

Богемні подорожі не лише по Богемії

Україномовний гід по Празі та Чехії Віталій Кравець

Гід по Чехії
З 2001 року на ринку туризму
+420720694262, korolucha@atlas.cz
+420720694262 korolucha@atlas.cz
Email,    Mobil,    Viber,    WhatsApp
Логотип
Email,  Mobil,  Viber,  WhatsApp
+420720694262
korolucha@atlas.cz
Перейти до контакту

Фердинанд V Добрий - останній чеський король

Екскурсії по Празі та Чехії українською
Опубліковано автор Vitaliy Kravets вхід Історія · 21 квітень 2015
Фердинанд V
  В неділю 19 квітня 2015 року минуло 222 роки від народження останнього коронованого чеського короля Фердинанда V Габсбурга. Був то найбільший невдаха з коронованих чеською короною представників роду Габсбург. Але одночасно він був єдиним з роду Габсбург, котрого чехи дійсно полюбили, як свого короля. Називали його Фердинанд Добрий. На фоторафії є портрет Фердинанда V з його жінкою сіцілійською принцесою Марією Анною Савойською.
   Народився майбутній король в 1793 році. В дитинстві лікарі діагностикували у Фердинанда ознаки душевної і тілесної ретардації і вважали, що помре в юному віці. Тому батько спочатку не вважав його спадкоємцем свого трону, і аж до дев'ятирічного віку вихователі не займалися його навчанням. Приступи епілепсії були ще однією причиною запізнення учбового процесу, бо вважалося, що при цій хворобі сильна розумова намага є шкідливою. На щастя вкрай негативні прогнози лікарів не підтвердилися. Фердинанд, хоч і почав пізно з навчанням, вмів грати на фортепіано, на трубі, говорив п'ятьма мовами. Він був єдиним після Марії Терезії угорським королем, спроможним при коронуванні угорською короною звернутися в своїй промові до підданих угорською мовою! Щоправда Фердинанд був вкрай флегматичною людиною. Австрійською імперією замість нього керував талановитий політик канцлер Меттерніх.
  Чеською короною Фердинанда було короновано в храмі Святого Віта на Празькому Граді в 1836 році. На шпитальному полі біля будинку інвалідів (нині частина Праги Карлін біля метро "Invalidovna") до коронування було приготовано велику гостину для простих людей. На фасаді карлінської школи, збудованої в 1906 році, можна бачити крім ілюстрацію цієї події. Австрійський імператор Фердинанд І на чеському троні був п'ятим з таким ім'ям, тому в чеській історії відомий, як Фердинанд V.
   В 1848 році по цілій Австрійській імперії пройшла хвиля революційних повстань. Коли стало неспокійно у Відні, весь імператорський двір виїхав тимчасово на територію нинішньої чеської держави до моравського міста Оломоуц. В Оломоуці в єпископському палаці моравських архиєпископів близькі до імператора шляхтичі і члени сім'ї переконали його зректися престолу. Після абдикації цісаря Фердинанда посів  на австрійський трон його молодий племінник Франц Йосип. Коли Фердинанд I благословляв свого племінника на правління імперією, дав йому єдину настанову: "Головне, будь добрий до своїх підданих!" Фердинанд переїхав з Відня до Праги. Так після 234 років з часів короля і імператора Рудольфа II на Празькому граді знову поселився король, хоч і не правлячий країною. Жив на Празькому Граді до своєї смерті в 1875 році. Прожив 82 роки. Своїм довгим життям Фердинанд ще раз довів помилковість негативних прогнозів лікарів, що передрікали йому смерть в дитячому віці. Цьогоріч в червні мине 140 років з дня його смерті. Похований у Відні у родовому гробовці іператорського роду Габсбург.
Палац Закупи
  Багато часу король Фердинанд V проводив у палаці Закупи в Чехії (німецькою Reichstadt). Цікаво, що цей замок було першопочатково куплено для його племінника зі ще нещасливішою долею - для Наполеона ІІ Орлика. Маловідомий історично нічим невизначний Наполеон ІІ був син славного імператора Наполеона І Бонапарта і його другої жінки Марії Луізи Габсбург. Наполеон ІІ герцог Закупський помер в 1830 році у молодому віці, навіть ні разу не побувавши у своєму палаці. То ж палац довгі роки залишався вільним.
   Фердинанд V часто по вулицях прогулювався без охорони, сам перший вітав перехожих і щедро роздавав милостиню. Найчастіше його можна було зустріти на Новій алеї. Це нинішній Національний проспект (Národní třída) між Національним театром і торговельним центром Tesco My. Пізніше на його честь вулиця називалася проспектом Фердинанда. Окрім того, як щедрий жертводавець, на протязі свого життя король Фердинанд V подарував столиці Чехії Празі загалом 450 000 золотих.
   Дружина Фердинанда V королева Марія Анна Савойська перед Прагою надавала перевагу перебуванню у Закупах, але ще більше часу проводила в теплій Італії. Дітей королівська пара не мала. Наступники Фердинанда V з роду Габсбург Франц Йосип І і Карл ІІ хоч і пишалися титулом чеських королів, але ніколи чеською короною не були короновані. Франц Йосип спочатку не спішив з коронуванням через хитку політичну ситуацію в Чехії, а пізніше не бачив в цьому потреби, хоч і правив чеським королівством найдовший час - 68 років! А Карл ІІ посів престол в 1916 році в самому розпалі Першої світової війни. Через два роки в 1918 році Австро-Угорщина розпалася, остання держава роду Габсбург перестала існувати.
   До речі всі згадані імператори Габсбургського роду (Фердинанд I, Франц Йосип I, Карл I) мали теж успадкований разом з угорською короною титул королів Галичини і Володимирії. А Франц Йосип І і Карл ІІ були теж герцоґами Буковини.


Email,    Mobil,    Viber,    WhatsApp
Назад до змісту